Tudnivalók a hisztamin allergia kapcsán
De mi is az a hisztamin allergia?
Kezdjük azzal, mi is az a hisztamin. A hisztamin egy biológiai anyag, amely egy aminosav lebomlása során keletkezik. A hisztamin nevezetű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben a hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődik és raktározódik. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe, hiszen a simaizomból felépülő szervekben izomösszehúzódást vált ki.
- légutakban: nehézlégzés, köhögés
- gyomor-bélrendszerben: hasi fájdalom, görcsök, émelygés, hányinger, hasmenés, puffadás
- méhben: fájdalmas menstruáció
Hogyan alakul ki ez az allergia?
Hisztamin allergia szinte bármely életkorban kialakulhat, a gyermekkort is beleértve.
Nemcsak kizárólag a szervezetünk által termelt saját hisztamin válthat ki biológiai hatásokat és allergiás tüneteket, ugyanis különböző táplálékok alkotórészeként a bélből is felszívódhat a hisztamin. Egyes élelmiszereknek ráadásul különösen magas lehet a hisztamin tartalma. Ennek oka, hogy a hosszas érlelés, tárolás során szabad aminosavak szabadulhatnak fel az ételekből, amit bizonyos baktériumok, élesztőgombák hisztaminná alakítanak. Néhány ismertebb példa:
Az érett sajtok, savanyúságok (káposzta, uborka stb.) borok, a feldolgozott, füstölt húsok, halak, konzervek. Ide sorolhatóak a nem megfelelő élelmiszeripari feldolgozás miatt baktériumokkal szennyezett ételek és bár valamivel kisebb mennyiségben, de ezek az élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint: friss tejtermékek, friss húsok, hal, friss zöldségek, gyümölcsök és a fagyasztott zöldségek is. A búzacsíra, hántolatlan hajdina, kelt tészták, nem friss pékáru is okozhat gondokat, csakugyan a alkohol, fekete tea, rooibos tea, energiaital, citruslevek, limonádé, kakaós italok, paradicsomlé, kávé, csokoládé, kakaópor, szójakészítmények (pl. tofu, szójaszósz), ecetek (pl. háztartási ecet, balzsamecet, almaecet), chili, bolti fűszerkeverékek (pl. Vegeta), húsleveskocka, ketchup, adalékanyagok: benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, mesterséges színezékek, zselatin, élesztő.
Miket kerülj még hisztamin allergia mellett?
Az alábbi ételek pedig – bár önmagukban kevés hisztamint tartalmaznak – serkenthetik a hízósejtekből a hisztaminfelszabadulást: a citrusfélék, eper, paradicsom, spenót, mogyoró, dió és élelmiszer adalékanyagok, ízfokozók.
Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett (fermentált), érlelt vagy érett (nem friss) élelmiszer, annál magasabb a hisztamin-tartalma.
Ráadásul még a gyógyszerek is elő tudnak idézni hisztaminfelszabadulást vagy gátolhatják a DAO enzimet: ezek általában az izomlazítók, fájdalomcsillapítók (pl. a nemszteroid gyulladásgátlók, acetyl-szalicilsav, morfium) vagy vérnyomáscsökkentők (pl. verapamil) és esetleg antibiotikumok (cefuroxim, klavulánsav) vagy köptetők (acetyl-cisztein, ambroxol).
A hisztamin allergia tünetei
A hisztamin allergia leggyakoribb tünetei közé sorolandó: a bőrpír, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, (migrénszerű) fejfájás, szédülés, heves szívdobogásérzés és az orrfolyás, orrdugulás is. Emellett sokan panaszkodtak már a nehézlégzésre és ritkán asztmás rohamokra is. Emellett előfordul torokfájás, torokviszketés, puffadás, gázosodás, hasfájás, görcsök, hasmenés és hányinger, hányás is. Fontos megemlíteni és tudni azt, hogy súlyos esetben anafilaxiás reakció is kialakulhat!
A tünetek mindenkinél mások, nehéz általános panaszokat megnevezni a hisztamin allergia esetében, mégis ezek a legismertebb példák rá. A túlérzékenység jellege azzal is összefügghet, hogy a hisztamint lebontó enzim szintje például a bőr alatt vagy a bélben alacsonyabb-e. Ettől függve jelentkezhetnek bőrpanaszok vagy bélrendszeri gondok is. Változó az is, hogy kinél milyen étel okoz problémát. A tünetek jellemzően átmenetiek, de ismétlődhetnek.
A hisztamin allergia gyanúja akkor áll fenn, ha 2 vagy több jellegzetes, hisztamin okozta tünet észlelhető és / vagy a panaszok hisztaminmentes diéta hatására vagy antihisztamin hatású gyógyszerekre javulnak.
Mit tehetsz a hisztamin allergia ellen?
Persze a hisztamin allergia is kezelhető. A kezelés alapja a szigorú, következetes hisztamin mentes diéta. Mindemellett ez előtt orvossal kell konzultálni! Az orvosi diagnózis birtokában lehetőség van az igazoltan kimutatott enzim-alulműködés kezelésére. Az egyéni allergia és tolerancia függvényében hisztamin-szegény, illetve -mentes diétára van szükség. Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból (enzimhiány esetén), másrészt vérvizsgálatból (immunmodulált intolerancia) áll.
Persze érdemes emiatt dietetikussal is konzultálni, hogy az étrend megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Továbbá a szakember hasznos vásárlási, konyhatechnológiai praktikákkal is segíteni tudja a hisztamin-intoleranciával küzdők napjait. A problémák és panaszok az esetek nagy részében 3-5 év után képesek maguktól is megszűnni. Ezt is azt alátámasztja, hogy a kiváltó ok valamilyen fertőzés vagy egyéb nem genetikai tényező. Ha a háttérben viszont gluténérzékenység vagy áteresztő bél szindróma húzódik meg, akkor a hisztamin allergia megszüntetését ezek megfelelő kezelése is felgyorsítja.