Hírek

A Németh László kollégium lakói folyamatosan készülődnek a karácsonyra. Ünnepi díszbe költözött az ebédlő. A dekoráció a diákok keze munkáját dicséri…

 

 

Egy egész délután telt el az ünnepi mézeskalács megsütésével. Nagy mennyiség készült, mivel gondoltunk a kollégium lakóira, dolgozóira, barátokra, barátnőkre is, akiket megajándékozunk az általunk díszített süteményekkel.
A díszítés két délutánt vett igénybe, de a kész munka látványa kárpótolt a fáradtságért mindenkit.
A kollégium és az ebédlő díszítéséhez többféle kreatív technika segítségével készíthettek karácsonyi dekorációt az érdeklődő diákok, akik szép számmal vettek részt a munkában.
Az illatos gyertyák és a karácsonyi muzsika már pár héttel a karácsony előtt ünnepi hangulatot varázsolt a kollégiumba.

 

Az új esztendőben is színes és gazdag programokkal várják a nézőket a Gyulai Várszínházba.

 

 

A vidámság jegyében nyílik az a karikatúra kiállítás a Kamaragalériában január 14-én este fél hétkor, amelynek címe „Humor és groteszk a grafikában.” A Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum grafikai gyűjteményéből érkezik az anyag, amely ismert képzőművészek karikatúráiból válogat. A karikatúra egy olyan humoros vagy gúnyos célú képi ábrázolás, amely egy ember jellegzetes vonásait vagy valamilyen élethelyzetet szándékosan túlzó módon, torzítva mutat be. A magyar karikatúra-történet igen gazdag, számos jeles képviselője volt a műfajnak, amely a XIX. és XX. század jellegzetes rajzos kifejezés módja. A békéscsabai karikatúra gyűjtemény országos hatáskörű, így a gazdag anyag szinte teljes áttekintést nyújt a műfajról. A Gyulán most kiállított sorozat a XIX. század végétől az 1980-as évekig válogat egy-egy jellegzetes, humoros grafikából, amely mindig magán viseli saját korának gondolkodásmódját és képzőművészeti technikáját.

Aznap este a kiállítás megnyitó után, Mikó István lesz a főszereplője annak a komédiának, amelyben Svejk emberi szóval rajzol karikatúrát a XX. századról. A Folytassa Svejk! című darabban egy zenés sörözgetés közben újra találkozhatunk a derék katonával, Svejkkel. Hasek meghalt 1923-ban, de Svejk túlélte a II. Világháborút sőt megérte a szocilaizmust is, Paliveccel, a vendéglőssel, aki Ferenc József császár arcképe helyett az idő tájt Sztálint óvja a légyszartól. Svejk magányosan sörözget a kocsmában és történeteket mesél… Akik szeretik az örök vesztes, mégis mindig talpon maradó kisember, Svejk sajátos humorát, azok most sem fognak csalatkozni.

Aradról a nemrég alapított, magyar nyelven játszó Kamaraszínházból érkezik egy fesztiváldíjas előadás a Kamaraterembe január 21-én. Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata című darabját nagy sikerrel játszották Erdélyben és Magyarországon is. A Tapasztó Ernő által rendezett előadás Kisvárdán díjat nyert az idén nyáron a Határontúli Magyar Színházak Fesztiválján. A darab a nürnbergi perben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, zavaros elméjű náci vezetőt Rudolf Hesst, Hitler helyettesét mutatja be mélylélektani elemekkel ábrázolva. A főszereplő, aki képtelen belátni bűnét, hol elveszti minden emberségét elállatiasodott tetteivel, hol a félelemtől földre rogyó sérült lélekként jelenik meg a néző előtt. A főszerepet Harsányi Attila alakítja, aki zseniálisan oldja meg a feladatát. A színészi képességek és a szakmai teljesség olyan szintjén, ahol már lényegtelen kérdés, hogy mennyi ebből a technika és mennyi az átélés. Harsányi a színészi játék sokszínűségét a legteljesebb egyszerűséggel ellenpontozza. Megrázó erejű előadás.

Január 29-én Ősi hangok címmel Kanalas Éva koncertjét hallgathatják meg. A neves népdalénekes évtizedek óta kutatja a magyarok ázsiai gyökereit, a sámánok életét. Pár éve ösztöndíjjal Dél-Szibériában járt, ahol az Altaj, Tuva és Hakisza köztársaságokban az ősi énektechnikákat, a sámánok életét tanulmányozta. Erről az utazásáról készített egy filmet Ősi hangok címmel, amelyet most Gyulán is láthatunk. Ez az alkotás indul a Magyar Filmszemle idei versenyében is. A film után Kanalas Éva koncertjén bemutatja az ősi torokéneklést, a sámánok és a táltosok énekeit. Kobzán Keresztes Nagy Árpád működik közre. Akiket érdekel a magyarok ősi kultúrája, azok nagyon sokat várhatnak az esttől.